skip to Main Content
Dirkvanberkel Cowhouse 1
Dirkvanberkel Cowhouse 1
Dirkvanberkel Cowhouse 2
Dirkvanberkel Cowhouse 3
Dirkvanberkel Cowhouse 4
Dirkvanberkel Cowhouse 5
Dirkvanberkel Cowhouse 6
Dirkvanberkel Cowhouse 7
Dirkvanberkel Cowhouse 8
Dirkvanberkel Cowhouse 1Dirkvanberkel Cowhouse 2Dirkvanberkel Cowhouse 3Dirkvanberkel Cowhouse 4Dirkvanberkel Cowhouse 5Dirkvanberkel Cowhouse 6Dirkvanberkel Cowhouse 7Dirkvanberkel Cowhouse 8

Cowhouse

Interieurarchitectuur Cowhouse International | Leeuwarden
Interieurarchitect Dirk van Berkel
Ontwerp moderne kantoorruimte en magazijn
Opdrachtgever Cowhouse

Kantoor met clubhuis-gevoel

Middenin het Friese landschap staat een opvallende zwart-wit gevlekte box; de blikvanger is het moderne bedrijfspand van Cowhouse International. Aan interieurarchitect Dirk van Berkel de uitdaging om het interieurontwerp van kantoorruimtes, receptie en kantine voor zijn rekening te nemen.

Informele kantoorsfeer

Het bedrijf, een toonaangevende stalinrichter, bestaat sinds 2000 en groeide rond 2012 uit zijn jasje. Daarom werd het tijd voor een groter nieuwbouwpand aan de rand van Leeuwarden. Gelegen naast de Dairy Campus, een nationaal en internationaal centrum voor onderzoek, innovatie, educatie en training op het gebied van melkveehouderij. De (inter)nationale klantenkring van Cowhouse wordt ontvangen in de modern ingerichte kantoorruimte, waar zich ook een multimediacenter bevindt. Interieurarchitect Dirk van Berkel ontwierp het totale kantoorinterieur. Melkveehouders, dieren, buitenleven; trefwoorden die de ontwerper hebben doen besluiten te kiezen voor een informele kantoorsfeer. Een interieur met betonnen vloeren en het gebruik van plywood; opvallend materiaalgebruik met een warme, informele uitstraling. En de krachtige kleurstelling van zwart, wit, rood, grijs en zwart komt overal in het pand terug. Zo wanen de bezoekers en de medewerkers zich eerder in een clubhuis dan in een formeel en afstandelijk kantoorpand.

Transparante ruimtes

Alle werkruimtes | vergaderruimtes zijn ruim van opzet waarbij bewust is gekozen voor open ruimtes met meerdere werkplekken. Dus gezamenlijk werken zonder het hokkerige karakter van standaard kantoorgebouwen. Daarbij zijn er een paar kleinere (bespreek-)ruimtes ontworpen, waaronder een directiekantoor, maar die zijn door de glazen tussenwanden zo licht en transparant mogelijk gehouden. Grote schuifdeuren van plywood scheiden de verschillende ruimtes van elkaar. Dat gebruik van plywood geeft het complete interieur een onderscheidend karakter. Bij de receptie loopt de balie van gelaagd hout in één vloeiende lijn door in de vloer en wand van het trapgat; een indrukwekkende entree. Ook heeft de interieurarchitect in het design gekozen voor lage aaneengesloten kasten van plywood over de gehele lengte van de kantoorruimte op de eerste etage en de lange gang op de begane grond. Geen individuele archiefkasten bij de werkplekken, maar optimaal benutten van de loze ruimte.

Maatwerk inrichting en meubilair

De kantine/vergaderruimte op de eerste etage is net als de rest van het interieur, helemaal op maat gemaakt. Ook de tafels in de vergaderruimte en de rode bureaus komen van de tekentafel van Dirk van Berkel. ‘De keukenkastjes met robuuste handvatten zijn subtiel verzonken in de wand van plywood. In het midden van de wand is een uitsparing gemaakt voor een professioneel koffiezetapparaat. Een groot keukeneiland met aanrecht versterkt het huiselijke gevoel. De uitnodigende grote tafel (5 meter lang) met roodgelakt tafelblad is speciaal door Dirk van Berkel voor Cowhouse ontworpen. Om de tafel staat een collectie vintage kantoorstoelen, bekleed met zwart ribfluweel of een koeienvel. De twee XL zwarte hanglampen boven de tafel zorgen voor extra sfeer. Uiteraard is er over de (werk-)verlichting van het pand in het lichtplan goed nagedacht. Dit heeft o.a. geresulteerd in strakke armaturen van Modular boven de werkplekken. Aan de wanden van het pand hangen zwart-wit foto’s van nostalgische boerentaferelen om de landelijke sfeer van Cowhouse te benadrukken.

De interieurarchitectuur Cowhouse matcht 100% met de core-business van het bedrijf.