Dirkvanberkel Univar 1
Dirkvanberkel-univar-1
Dirkvanberkel-univar-2
Dirkvanberkel-univar-3
Dirkvanberkel-univar-4
Dirkvanberkel-univar-5
Dirkvanberkel-univar-6
Dirkvanberkel-univar-7
Dirkvanberkel-univar-8
Dirkvanberkel-univar-10
Dirkvanberkel-univar-9
Dirkvanberkel Univar 1 Dirkvanberkel Univar 2 Dirkvanberkel Univar 3 Dirkvanberkel Univar 4 Dirkvanberkel Univar 5 Dirkvanberkel Univar 6 Dirkvanberkel Univar 7 Dirkvanberkel Univar 8 Dirkvanberkel Univar 10 Dirkvanberkel Univar 9

Univar

Interieurontwerp Univar | Antwerpen
Interieurarchitect Dirk van Berkel
Ontwerp kantoorruimte in historisch pakhuis
Opdrachtgever Univar

 

Pand | Locatie

Het Europese hoofdkantoor van chemisch distributeur Univar is gevestigd in een groot historisch pakhuis aan de haven van Antwerpen. Het pakhuis is een monument, qua exterieur en interieur. Vanwege die status als monument mag er niets worden bevestigd aan wanden, balken, plafonds en vloeren. Een extra uitdaging voor interieurarchitect Dirk van Berkel.

Interieurontwerp Univar 

De monumentale sfeer van het pand dwong respect af bij de binnenhuisarchitect. Om de sfeer van het monument te behouden en te versterken is gekozen voor minimalistische vormen en neutrale kleuren. De diepte van het pand is maar liefst 30 meter. En daglicht komt alleen de ruimte binnen door lichtinval uit de ramen aan voor- en achterzijde. Dit heeft de interieurontwerper doen besluiten alle vergaderunits vrij in de ruimte te plaatsen en gebruik te maken van glazen wanden. Op die manier kan het daglicht zo diep mogelijk in het pand doordringen. De vergaderruimtes hebben een frame met een stevig metalen profiel waardoor de transparante ‘vergaderboxen’ geen bevestiging aan plafond of kolommen nodig hebben. Vanwege privacy en geluidsabsorptie is er vitrage in de vergaderruimtes gehangen. De units zijn geplaatst tussen de afdelingen zodat de overgebleven werkruimten niet te kolossaal zijn.

Transparant kantoor| Sfeervolle loft

Dirk van Berkel heeft in het ontwerp van pakhuis naar kantoorruimte gekozen voor de installatie van een computersysteemvloer. De elektra- en computeraansluitingen zijn zo onder iedere gewenste werkplek te plaatsen. Een rail met spots zorgt voor de algemene verlichting van de ruimte. Dit railsysteem gaf voldoende flexibiliteit om de verlichting te plaatsen waar nodig. Als aanvulling zijn er afzonderlijk bedienbare lampen geïntegreerd in de bureaus. Deze bureaus zijn ontworpen door Dirk van Berkel. Gekozen is voor projectmeubilair van Moooi  en voor de betere designmeubels van Lensvelt waar ook Dirk van Berkel zelf projectmeubels voor ontwerpt. Langs de zijmuren zijn tafels geplaatst voor informeel overleg en als flexibele werkplek. Het kantoor is  een ontmoetingsplaats met vaste en flexibele werkplekken, waar collega’s alle ruimte hebben voor overleg en samenwerking en er ongestoord kan worden gewerkt. Links bovenin, aan de achterzijde van het pand, is een lunchruimte gecreëerd met een aantal tafels en een kitchenette. In deze ruimte is bewust gekozen voor de kleur rood, zowel qua afwerking als inrichting. Daarmee onderscheidt de sfeer en beleving zich van de kantoor- en vergaderruimtes.

Het resultaat van het interieurontwerp Univar is een sfeervol en transparant kantoor met de uitstraling van een loft.