Dirkvanberkel Schuitemaker 1
Dirkvanberkel-schuitemaker-1
Dirkvanberkel-schuitemaker-2
Dirkvanberkel-schuitemaker-3
Dirkvanberkel-schuitemaker-4
Dirkvanberkel-schuitemaker-5
Dirkvanberkel-schuitemaker-6
Dirkvanberkel-schuitemaker-7
Dirkvanberkel-schuitemaker-8
Dirkvanberkel-schuitemaker-9
Dirkvanberkel-schuitemaker-10
Dirkvanberkel-schuitemaker-11
Dirkvanberkel-schuitemaker-12
Dirkvanberkel-schuitemaker-13
Dirkvanberkel-schuitemaker-14
Dirkvanberkel-schuitemaker-15
Dirkvanberkel-schuitemaker-16
Dirkvanberkel Schuitemaker 1 Dirkvanberkel Schuitemaker 2 Dirkvanberkel Schuitemaker 3 Dirkvanberkel Schuitemaker 4 Dirkvanberkel Schuitemaker 5 Dirkvanberkel Schuitemaker 6 Dirkvanberkel Schuitemaker 7 Dirkvanberkel Schuitemaker 8 Dirkvanberkel Schuitemaker 9 Dirkvanberkel Schuitemaker 10 Dirkvanberkel Schuitemaker 11 Dirkvanberkel Schuitemaker 12 Dirkvanberkel Schuitemaker 13 Dirkvanberkel Schuitemaker 14 Dirkvanberkel Schuitemaker 15 Dirkvanberkel Schuitemaker 16

Schuitemaker

Concept met ambacht als beleving

Interieurproject Schuitemaker Vis | Katwijk | Voorstraat 9
Interieurarchitect Dirk van Berkel
Concept, ontwerp, verbouw en inrichting
Interieur viswinkel en visrestaurant
Opdrachtgever Schuitemaker
Projectbegeleiding Van Reisen Bouwmanagement & Advies
Fotografie Roos Aldershof

Schuitemaker Vis is een begrip in de regio Katwijk; een familiebedrijf wat al bijna een eeuw bestaat. In 2014 verhuisde de viswinkel in Katwijk naar een prachtige locatie op de hoek van de Voorstraat/Princestraat, met ruimte voor de vestiging van een visrestaurant. Aan interieurontwerper Dirk van Berkel de eer om de winkel en restaurant een eigentijds herkenbaar karakter te geven, met ambachtelijke Schuitemaker sfeer.

Concept | ontwerp | realisatie

De onderhoudsarme cementvloer van het pand is afgewerkt met ecoline en een transparante epoxylaag voor een doorleefd uiterlijk. Qua materiaalgebruik is gekozen voor elementen die een link met visserij en visverwerking hebben. Zo zijn de plafonds over de volle breedte van het pand bespannen met scheepstouw, bevestigd aan fijne haken. De verlaagde plafonds in de winkel en in het restaurant dragen XL-fotoprints van de visserijschepen van Schuitemaker. Als raambekleding voor interieurproject Schuitemaker is ook gekozen voor scheepstouw waarin gelaserde stalen vormen van vissen zijn verwerkt. Kunstzinnig, uniek en herkenbaar. Het scheepstouw met onzichtbaar verweven elektriciteitsbedrading is ook gebruikt voor de verlichting in het restaurant.

Interieurontwerp viswinkel

De winkelvitrines – van KMI winkelinrichting–  staan als een eiland centraal in de winkel; strak vormgegeven en ruim van opzet. Zo komt het assortiment vis en visspecialiteiten goed tot zijn recht. Rondom de vitrine is gekozen voor een koele sfeer met veel glas en helder licht, passend bij het verse product. Die sfeer combineert uitstekend met de warmere, ambachtelijke uitstraling van de statafels gemaakt van haringtonnetjes. De vier pilaren van de winkelvitrines zijn bewerkt met zwarte schoolbordverf voor handgeschreven boodschappen/ aanbiedingen.
Aan de binnenzijde van de vitrines staan werkbanken waar de verse vis wordt bewerkt. De tegels – Oud Hollandse ‘witjes’- van de achterwand versterken de ambachtelijke uitstraling. De haringtafel met gekoeld werkblad is afkomstig uit het oude pand van Schuitemaker, maar voorzien van een nieuwe matchende RVS-huid. Boven het werkblad is een roestvrijstalen stang gemonteerd, bedoeld voor het uithangen van vers gerookte makreel. De viswinkel is voorzien van speciaal licht om optimaal te kunnen werken en de visproducten goed tot hun recht te laten komen.

Interieurdesign visrestaurant

Het visrestaurant moest een warme sfeer krijgen, met gedempter licht. In het restaurant zijn open zitcabines geplaatst, vervaardigd van warm gewalst staal en afgewerkt met een transparante coating. De cabines geven de gasten een gevoel van privacy. De stoere multiplex tafelbladen zijn gebeitst in staalgrijs. Een stellage van eikenhouten haringvaatjes benadrukt als afscheiding het eigen karakter van de winkel en het restaurant. De decoratieve vaatjes dienen als opslag voor flessen wijn en presentatiemateriaal voor wijnfleshouders. In het centrum van de stellage is een open kast in de vorm van een vis van plaatstaal gelast; een unieke doorkijk.

De binnenhuisarchitectuur benadrukt het eigen karakter van zowel restaurant als viswinkel. Het interieur van project Schuitemaker is eigentijds, sfeervol en uitnodigend met de juiste dosis ambacht en beleving.