Dirkvanberkel Mogeen 1
Dirkvanberkel-mogeen-1
Dirkvanberkel-mogeen-2
Dirkvanberkel-mogeen-3
Dirkvanberkel-mogeen-4
Dirkvanberkel-mogeen-5
Dirkvanberkel-mogeen-6
Dirkvanberkel-mogeen-7
Dirkvanberkel Mogeen 1 Dirkvanberkel Mogeen 2 Dirkvanberkel Mogeen 3 Dirkvanberkel Mogeen 4 Dirkvanberkel Mogeen 5 Dirkvanberkel Mogeen 6 Dirkvanberkel Mogeen 7

Mogeen

Interieurproject: Mogeen | Amsterdam

Interieurarchitect: Dirk van Berkel
Project: verbouw & inrichting Mogeen, Vijzelgracht 31, Amsterdam
Opdrachtgever: Mogeen Salon & Haarschool

Pand | Locatie

De omgeving van de Amsterdamse Vijzelgracht is een buurt in opkomst, met grote aantrekkingskracht op nieuwe, trendy bedrijfjes. Het creatieve karakter van de omgeving vormt een stevig contrast met de winkelstraten van het centrum, waar overbekende winkelketens het straatbeeld bepalen. Tegenover de bouwlocatie van de Noord/Zuidlijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht ligt een Rijksmonument, vermoedelijk uit de 17e eeuw. Dat pand bleek dé locatie voor moderne haarsalon en haarschool Mogeen. Het karakteristieke, monumentale gebouw had ten gevolge van de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn schade opgelopen. Vanwege die schade is niet direct begonnen met verbouwen, maar eerst met ingrijpend herstel door het pand van een nieuwe fundering met kelder te voorzien.

Ontwerp | Realisatie

De eigenaren van Mogeen zijn bekende haarprofessionals en haarstylisten. Ze werken veelal in opdracht van modedesigners en fashion magazines. Bij de styling van Mogeen spelen niet alleen de coiffure en hairstyling met eigen signatuur een rol, maar zeker ook de sfeer en emotie. Elementen die daarom in het interieurontwerp tot uitdrukking moesten komen.
Om het gewenste aantal vierkante meters vloeroppervlak te verkrijgen, en het pand geschikt te maken voor de vestiging van Mogeen, is de binnenplaats overkapt. Een creatieve oplossing voor inpandige uitbreiding. Een extra uitdaging voor de interieurarchitect was het feit dat de binnenzijde van een oud pand volgens bouwvoorschriften één uur brandvertragend moet worden opgeleverd. Daarom heeft Dirk van Berkel gekozen voor een complete afwerking met dubbele gipsplaten. Daglicht is essentieel, zowel voor de medewerkers als klanten van Mogeen. Om te zorgen voor voldoende binnenvallend daglicht zijn in de schuine plafonds grote strak vormgegeven kantelramen geplaatst. De nieuwe gepolijste betonnen vloeren met een industriële vintage uitstraling zijn voorzien van vloerverwarming. Een opvallend designdetail zijn de koperen verwarmingsbuizen die bij de wasbak vanuit de vloer omhoog rijzen. Fraai en functioneel;  de buizen zorgen in de ruimte voor extra warmte en doen tevens dienst als droogrek voor de handdoeken.

Licht en sfeer interieurproject Mogeen

De juiste verlichting is voor de haarstylisten van Mogeen een zeer belangrijk extra gereedschap. Daarom lag het voor de hand te kiezen voor een strakke witte afwerking van de salon. Dat leverde echter niet de gewenste sfeer. Het voorkomen van een hoog steriel en klinisch sfeerbeeld stond hoog op de prioriteitenlijst. Daarom heeft Dirk van Berkel, naast het plaatsen van de kantelramen voor voldoende daglicht, gekozen voor minder voor de hand liggend materiaalgebruik, zoals plywood plaatmateriaal, koperen details, onbewerkte metaalprofielen en glas. Eerlijke, echte materialen. Het verlichtingselement in de salon bestaat uit een hoogwaardige fluorescentiebuislamp in combinatie met schaar treklampen boven het wasbekken. De koperen elektriciteitsleidingen aan de plafonds zijn niet weggewerkt, maar lopen in het zicht. Een opvallend detail waardoor de grote helderwitte plafondvlakken worden doorbroken.

Levendig, dynamisch, flexibel

Om de ruimte van salon en haarschool Mogeen optimaal te benutten moest het geheel een flexibele interieurindeling krijgen. Dat is de reden dat Dirk van Berkel heeft gekozen voor een bijzondere oplossing:  losse, verplaatsbare kaptafels. En een scheidingswand met vouwdeuren waardoor de salon en de haarschool naar wens van elkaar zijn te scheiden. De grote aaneengesloten wasbak is qua vorm geïnspireerd op een voedertrog. Het object is over de volle lengte te gebruiken, als aanrecht én afwasbak. Een vondst, qua functie en vormgeving. Boven de unieke wasbak hangen kunststof Volkernplaten met roosters. Door de indeling en materiaalgebruik is er een zeer flexibele werksituatie ontstaan. De wanden bestaan zoveel mogelijk uit glazen panelen en er is bewust gekozen voor open kasten met een industriële knipoog. Met die transparante indeling en het gebruik van ‘luchtige’ materialen komt het unieke creatieve karakter van de salon nog eens extra tot uitdrukking.

Om het ‘huiskamergevoel’ van de salon te benadrukken en de klant een gevoel van welkom te geven is in de wachtruimte een grote vintagelook bank geplaatst en een stoere stamtafel met snacks en drankjes. De pantry is slim ‘verborgen’ in een boekenkast die volstaat met inspirerende architectuur-, (haar-)fashion en kunstboeken en magazines, waardoor de klant zich extra kan laten inspireren.