Dirkvanberkel Mogeen 1
Dirkvanberkel-mogeen-1
Dirkvanberkel-mogeen-2
Dirkvanberkel-mogeen-3
Dirkvanberkel-mogeen-4
Dirkvanberkel-mogeen-5
Dirkvanberkel-mogeen-6
Dirkvanberkel-mogeen-7
Dirkvanberkel Mogeen 1 Dirkvanberkel Mogeen 2 Dirkvanberkel Mogeen 3 Dirkvanberkel Mogeen 4 Dirkvanberkel Mogeen 5 Dirkvanberkel Mogeen 6 Dirkvanberkel Mogeen 7

Mogeen

Interieurproject: Mogeen | Amsterdam

Interieurarchitect: Dirk van Berkel
Project: verbouw & inrichting Mogeen, Vijzelgracht 31, Amsterdam
Opdrachtgever: Mogeen Salon & Haarschool

Pand | Locatie

De omgeving van de Vijzelgracht zit al een paar jaar in de lift en trekt steeds meer hippe, trendy en decadente bedrijfjes. Deze buurt in ontwikkeling vormt een mooi contrast met de nabijgelegen grote winkelstraten van het centrum, waar bekende winkelketens als H&M, Nike en Zara de boventoon voeren. Een Rijksmonument, vermoedelijk uit de 17e eeuw, tegenover de bouwput van de Noord/Zuidlijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht was dé locatie voor moderne haarsalon en haarschool Mogeen. Het karakteristieke, monumentale pand had schade opgelopen door de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn. Vanwege de schade is het pand allereerst voorzien van een nieuwe fundering met kelder.

Ontwerp | Realisatie

De eigenaren van Mogeen zijn talentvolle haarstylisten die ook vaak voor bekende fashionbladen en modeontwerpers werken. Bij Mogeen spelen gevoel en beleving een grote rol en dat moest zeker in het interieurontwerp tot uitdrukking komen.
Om tot het gewenste aantal vierkante meters te komen, is de binnenplaats overkapt en functioneel gemaakt voor de vestiging van Mogeen. De binnenzijde van een oud pand moet volgens bouwvoorschriften één uur brandvertragend worden opgeleverd; een uitdaging voor de interieurarchitect. Hij heeft gekozen voor een afwerking rondom met dubbele gipsplaten. In de schuine plafonds zijn kantelramen geplaatst, zodat er in het pand voldoende daglicht binnentreedt. De nieuwe gepolijste betonnen vloeren zijn voorzien van vloerverwarming. Bij de wasbakken lopen de koperen verwarmingsbuizen vanuit de vloer tegen de wand verder door. Zo hebben de buizen een dubbele functie: ze zorgen voor extra warmte en dienen tevens als handdoekenrek.

Licht en sfeer interieurproject Mogeen

De strakke afwerking van de wanden, en met name de kleur wit, gaf wel het juiste licht om optimaal bij te kunnen werken, maar niet de gewenste sfeer. Verlichting is voor de stylisten van Mogeen een belangrijk gereedschap. Het verlichtingselement in de salon bestaat uit een hoogwaardige, fluorescentiebuis en boven de wasunits hangen treklampen. De koperen elektriciteitsleidingen lopen in het zicht en onderbreken daardoor de grote witte plafondvlakken. Het was voor de interieurontwerper een uitdaging te voorkomen dat de salon een te hoog steriel ‘tandarts-gehalte’ zou krijgen. Als oplossing is gekozen voor het gebruik van pure materialen zoals onbewerkte metaalprofielen, glas, Okoumé-garantie plywood en koper.

Levendig, dynamisch, flexibel

De salon en haarschool van Mogeen moesten een flexibele interieurindeling krijgen. Daarom heeft Dirk van Berkel gekozen voor losse, verplaatsbare kaptafels. En een scheidingswand met vouwdeuren die de salon en haarschool van elkaar scheidt. De grote wasbak, qua vorm geïnspireerd op een trog, is als aanrecht én afwasbak over de volle lengte te gebruiken. De Volkernplaten en de roosters die boven de wasbak hangen, kunnen op elke plek in de wasbak Hierdoor ontstaat een flexibele werksituatie. De totale inrichting is zo transparant mogelijk gehouden: wanden zijn voorzien van glaspanelen en de kasten zijn open. Met als resultaat een doorkijk in de haarsalon, waardoor de bedrijvige, creatieve sfeer optimaal tot zijn recht komt.

Om klanten een ‘thuisgevoel’ te geven, is de wachtruimte voorzien van een grote vintagelook bank en een stamtafel met snacks en drankjes. De pantry is gebouwd in een boekenkast met inspirerende architectuur-, (haar-)fashion en kunstboeken en magazines.